Založ si blog

Odvolanie ministra školstva ako ďalšia zástupná téma

Problém prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum sa napriek uhorkovej sezóne v redakciách ukazuje ako ďalšia premrhaná príležitosť. Ak ste nadobudli dojem, že tento blog bude o korupcii, slabom ministrovi, či skorumpovanej SNS, netrafili ste sa. O tom sa už popísalo viac ako dosť a podstata problému sa stále elegantne obchádza. Chápem, že apel na odvolanie Petra Plavčana je tou správnou výživou pre letné mediálne suchoty, ale keď už teda naozaj nie je o čom hovoriť, prečo nevyužijeme priestor na diskusiu o reálnych problémoch? Napríklad o tom, kam sa ako krajina chceme posunúť o desať, dvadsať, či päťdesiat rokov.

Mohli by sme začať niečím, na čom sa zrejme všetci zhodneme. Investície do výskumu, vývoja a inovácií sú jednou zo záchranných bŕzd na ceste do detroitského pekla, ktorú Slovensko ako montážna dielňa nastúpilo. Kým donedávna sme hrdo konkurovali lacnou pracovnou silou, aktuálna situácia na trhu práce ukazuje, že Slováci o túto konkurenčnú výhodu postupne strácajú záujem. Prirodzená snaha o zvyšovanie platov v kombinácii s technologickým pokrokom, vďaka ktorému dôjde na trhu práce k zásadným zmenám, by teda mala motivovať politické elity k hľadaniu odpovede na otázku, v čom bude spočívať konkurenčná výhoda našej krajiny v budúcnosti. Ak by sme dokázali vymedziť aspoň základnú množinu možností, ktorými by Slovensko mohlo konkurovať, vedeli by sme si jasnejšie stanoviť aj cestu k cieľu.

Efektívna podpora výskumu a inovácii musí vychádzať z dlhodobej stratégie. Problém, ktorý odhalilo prerozdeľovanie eurofondov na ministerstve školstva, je práve absencia takejto dlhodobej stratégie. Keďže sa naša politika orientuje najmä na krátkodobé taktiky, pri troche kreativity môžeme za významný inovatívny projekt označiť takmer hocičo. Ak by Slovensko malo stanovenú dlhodobú stratégiu, vedeli by sme podľa nej určiť, aké výskumné projekty majú pre krajinu zásadný význam. Na základe toho by bolo možné nastaviť aj zrozumiteľné a verejne obhájiteľné hodnotiace kritériá týchto projektov. Takto nastavené kritériá na výber projektov by tiež zmenšili priestor pre svojvoľné rozhodovanie úradníkov. Najmä by však boli pre krajinu skutočným prínosom. A o to predsa ide, alebo aspoň si myslím, že by malo.

Aktuálna situácia v rezorte školstva ukazuje, že dlhodobá stratégia vlády buď vôbec neexistuje, alebo je mimoriadne chaotická  a opozičné výzvy na odvolávanie ministra či odňatie ministerstva vyznievajú v tejto závažnej situácii ako zúfalý pokus urobiť „aspoň niečo“. Lenže robiť „aspoň niečo“, aby to nevyzeralo, že vlastne netušíme, čo robiť, môže byť v niektorých prípadoch škodlivejšie ako neurobiť nič. V prípade aktuálnej kauzy totiž „robenie aspoň niečoho“ zastiera podstatu naliehavého  problému, ktorý sa poukazovaním na problémy zástupné nevyrieši a skôr či neskôr nás dostihne.

Ústava a politický marketing

03.09.2018

Pred pár dňami sme oslávili Deň Ústavy SR. Viacerí Slováci si to zo zvedavosti namierili na návštevu do parlamentu, iní sa vybrali za nákupmi do Hainburgu, kde tržby trhali rekordy a prezident sa vo svojom prejave vyjadril k voľbe sudcov Ústavného súdu. A k tomu, že ústava by sa nemala zneužívať na politický marketing. Hoci dnes prezident kritizuje zneužívanie ústavy [...]

Pravda o liekovej agentúre

24.11.2017

Európska únia rozhodla o premiestnení „liekovej agentúry“ do Amsterdamu. Slovenskom sa odvtedy šíri pocit krivdy, pretože všetko vraj nasvedčovalo tomu, že EMA bude sídliť v Bratislave. Pocit nespravodlivosti živí najmä premiér, ktorý sa domnieva, že Európska únia porušila dohodnuté kritériá. V našich médiách sa pritom objavovali najmä správy o jednom kritériu [...]

Očistime justíciu od politických vplyvov

15.11.2017

Ale nedemontujme pritom právny štát. V právnom štáte vládne právo. V takomto štáte môže štátna moc vykonávať svoje právomoci len na základe práva a v jeho medziach. Ústavný súd v ňom predstavuje kľúčovú inštitúciu na ochranu ústavnosti. Súčasná patová situácia, ktorá pretrváva kvôli uvoľneným miestam sudcov, Ústavný súd paralyzuje. Prezidentova [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8658x
Priemerná čítanosť článkov: 2165x

Autor blogu

Kategórie