Založ si blog

Ústava a politický marketing

Pred pár dňami sme oslávili Deň Ústavy SR. Viacerí Slováci si to zo zvedavosti namierili na návštevu do parlamentu, iní sa vybrali za nákupmi do Hainburgu, kde tržby trhali rekordy a prezident sa vo svojom prejave vyjadril k voľbe sudcov Ústavného súdu. A k tomu, že ústava by sa nemala zneužívať na politický marketing.

Hoci dnes prezident kritizuje zneužívanie ústavy na marketingové účely, nebolo to tak dávno, čo si na nevymenovaní parlamentom zvolených kandidátov na sudcov Ústavného súdu celkom obratne robil vlastné PR. (Nemá cenu vyjadrovať sa k vtedajším kandidátom, pretože požiadavky na sudcov ÚS sú nastavené naozaj nešťastne). Vrátim sa však k tomu marketingu.

Ústava prešla od prijatia viacerými zmenami a nie všetky boli nevyhnutné. Základný dokument by mal mať skôr abstraktný charakter. Pretláčať doň konkrétne body programov politických strán neprispieva k zlepšeniu Ústavy. V niektorých prípadoch ide skôr o prejav arogancie politikov. Ústava je o hodnotách a základných princípoch. Jej časté zmeny však ukazujú, že politici na takú „trápnosť“, ktorá nezvyšuje percentá, ako sú hodnoty, už dávno rezignovali.

Politika sa mení na politický marketing. Raz sú módne heslá proti korupcii, potom proti osobe XY, za slušnosť, proti extrémizmu… (doplňte si, čo vám napadne). Tieto boje majú zvláštnu príchuť. Nejde o politické konflikty v pravom zmysle slova, kde jednotliví účastníci debaty argumentujú v prospech stanovísk vychádzajúcich z hodnôt, ktoré zastávajú. Dnes už ide len o to hovoriť často a hlasno.

Netýka sa to jednej strany, ani jedného politika, robia tak všetci, aj keď si neodpustím poznámku, že je úsmevné, ak na škodlivosť politického marketingu upozorňuje politik, ktorý je učebnicovým príkladom marketingového produktu.

Možno aj preto majú ľudia pocit, že na Slovensku nie je politická alternatíva.

Pravda o liekovej agentúre

24.11.2017

Európska únia rozhodla o premiestnení „liekovej agentúry“ do Amsterdamu. Slovenskom sa odvtedy šíri pocit krivdy, pretože všetko vraj nasvedčovalo tomu, že EMA bude sídliť v Bratislave. Pocit nespravodlivosti živí najmä premiér, ktorý sa domnieva, že Európska únia porušila dohodnuté kritériá. V našich médiách sa pritom objavovali najmä správy o jednom kritériu [...]

Očistime justíciu od politických vplyvov

15.11.2017

Ale nedemontujme pritom právny štát. V právnom štáte vládne právo. V takomto štáte môže štátna moc vykonávať svoje právomoci len na základe práva a v jeho medziach. Ústavný súd v ňom predstavuje kľúčovú inštitúciu na ochranu ústavnosti. Súčasná patová situácia, ktorá pretrváva kvôli uvoľneným miestam sudcov, Ústavný súd paralyzuje. Prezidentova [...]

Odvolanie ministra školstva ako ďalšia zástupná téma

02.08.2017

Problém prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum sa napriek uhorkovej sezóne v redakciách ukazuje ako ďalšia premrhaná príležitosť. Ak ste nadobudli dojem, že tento blog bude o korupcii, slabom ministrovi, či skorumpovanej SNS, netrafili ste sa. O tom sa už popísalo viac ako dosť a podstata problému sa stále elegantne obchádza. Chápem, že apel na odvolanie Petra [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8668x
Priemerná čítanosť článkov: 2167x

Autor blogu

Kategórie